El Municipi / Festes

Les festes ... Gener

• Cavalcada dels Reis d’Orient

El calendari festiu anual atzenetí s’enceta el 5 de gener, data en què ses majestats els Reis de l’Orient arriben a Atzeneta per a repartir il.lusió i regals a grans i menuts. Els més impacients poden acostar-se fins la “Serreta la Creu” (junt al Camp de futbol) des d'on els podran vore baixar amb els seus patges i portatorxes. Una vegada ja al poble, els Reis Melcior, Gaspar i Baltasar es dirigeixen cap al Naiximent, és el moment de l'Adoració al Xiquet Jesús, per a continuar després amb la tradicional cavalcada que acompanya els reis pels carrers del poble. Són els patges, “els negrets”, els encarregats d'entregar als xiquets i xiquetes els seus regals, fent-se servir de llargues escales de mà, amb què pugen als balcons.

• Sant Antoni Abad

Esta festa popular es celebra el cap de setmana més proper al 17 de gener. La festa s’enceta el divendres, després de dinar, amb la tradicional plantà de la foguera. Després, a poqueta nit, s'efectua la benedicció i encesa d'aquesta pira de llenya massissa i forma cònica eregida en honor de Sant Antoni Abat, patró dels animals de pota o domèstics. El dia es tanca amb música al voltant de la foguera.

El dissabte comença amb el tradicional volteig de campanes. Al mig dia, els festers es reuneixen a l'Església per a participar en la benedicció dels panets. Tot seguit, els festers acompanyats per la banda de música comencen el tradicional repartiment dels panets beneïts pels carrers del poble fins arribar a la Plaça el Calvari, on té lloc la tradicional benedicció d’animals. En acabar, els festers continuen amb el repartiment de panets. Ja per la vesprada es celebra la missa solemne i a continuació, la processó. El dia finalitza amb una vetlada al voltant de la foguera amenitzada per un conjunt de música.

Posa el punt i final a este cap de setmana de festa el tradicional i multitudinari esmorzar popular de la “Pericana”, plat típic el.laborat amb abadejo, tomaca i alls que servixen a tots els assistents. L’acte finalitza amb una cercavila de disfresses pels carrers del poble.

Les festes ... Febrer

• La Candelària

El mes de febrer s’enceta amb la Candelària. Si fa sol diu la parèmia que prompte vindrà l’estiu, en fer mal temps, l’hivern no tardarà en anar-se’n: “Si la Candelària riu, ja ve l’estiu, si la Candelària plora, l’hivern està fora. I si ni riu ni plora, ni dins ni fora!!”. I és que es tracta del dia que cau justament al mig de l’hivern... A l’església encara es beneeixen i reparteixen menuts ciris, candeletes, que el veïnat usa de molt diverses maneres.

L’endemà es celebra també a l’església la festivitat de Sant Blai (el dia 3) amb la tradicional benedicció dels panellets per a protegir-se, diuen, dels mals de la gola.

• Carnestoltes

Sol ser per aquest mes quan se celebren els Carnestoltes. A Atzeneta sols es celebra a l’escola, on s’hi fan un seguit de proves als alumnes, representacions del judici de Na Quaresma i d’En Carnestoltes i una desfilada de disfresses, en la vesprada del dijous de Carnestoltes, que acaba amb un espectacle d’entretenimet.

Les festes ... Març

• El Mig Any Fester

Ara, és la festivitat del Mig Any dels Moros i Cristians la que centra les celebracions del mes de març. La Junta Central organitza un seguit d’actes entre els quals destaquen una desfilada informal i l’actuació d’una orquestra.

Les festes ... Abril

• La Setmana Santa

El diumenge posterior al primer pleniluni de la primavera, se celebra la Pasqua Florida i els dies anteriors són coneguts com a Setmana Santa. El Divendres Sant per la vesprada, té lloc la processó del Sant Soterramen. El Diumenge de Pasqua, a primera hora del matí, es celebra l’Encontre Gloriós entre el Jesuset i la Mare de Déu i la Missa del Colomet. El referit encontre té lloc en el carrer del Bot, des d’on es llencen diversos coloms. Per la vesprada del Diumenge de Pasqua Florida, és costum menjar en colles o en família, a les casetes de camp o a llocs emblemàtics del terme, la mona de pasqua, acompanyada de xocolata o llonganissa pasquera... Per trencar l’ou, encara s’utilitza l’antiga fórmula que fa: “Ací em pica, ací em cou,.... i ací et trenque l’ou!!!!”.

Normalment el diumenge posterior a Pasqua, en la vespra del dia de Sant Vicent Ferrer, s’hi celebra la processó dels Combregars que recorre el poble per tal de donar la comunió als malalts.

Les festes ... Setembre

• Moros i Cristians

En el mes de setembre les festes que centren tota l’antenció de la població, són les festes de Moros i Cristians i les Patronals en honor a una de les advocacions més tradicionals i simbòliques del poble, el Santíssim Crist de la Fe i del Mont Calvari.

Va ser el 1990, quan, per primera vegada, la festa de Moros i Cristians fou organitzada per una Junta Central. Ara mateix, és una festa establida al nostre poble i organitzada al voltant de 4 actes ben definits: el Mig Any, la Nit de l’Olla, l’Entrada i l’Ofrena. Són sis les comparses que organitzen la festa. El bàndol cristià està format pels Rabosers Vells, Rabosers i Pirates. El bàndol moro està compost pels Sha-Kalandrus, At-zenzibares i Marraskesh.

Estes festes solen celebrar-se durant els tres dies al voltant del segon cap de setmana de setembre. La festa s’enceta el divendres amb la Nit de l’Olla, una concorreguda desfilada de disfresses, i després “berbena”. El dissabte de matí té lloc l’Entrada de Bandes de Música i, per la vesprada, l’Entrada dels bàndols Cristià i Moro i a mitjanit “berbena”. El diumenge per la vesprada es celebra l’Ofrena de flors a Sant Mateu, Patró d’Atzeneta.

Les festes ... Setembre

• Festes Patronals

Durant els sis dies al voltant del tercer cap de setmana de setembre, Atzeneta celebra les seues festes majors, les quals destaquen tant pels actes religiosos com pels lúdics i culturals.: paelles populars, sopars de carrer, cercaviles, ofrenes, correfocs, “berbenes”, …

El dissabte té lloc la tradicional Baixada i Pujà del Crist, els dos actes més singulars de les festes d’Atzeneta ja que la devoció que els atzenetins i atzenetines han professat des de temps immemorial pel Santíssim Crist de la Fe, fa que eixe dia tots s’emparen al seu Crist, aflorant molts records, sentiments i emocions.

Al clarejar, el dia s’enceta amb el volteig general de campanes i la despertà al compàs de pasdoble. A primera hora del matí, festers, dames, clavariesses i autoritats es concentren a l'Ajuntament per a tots junts, acompanyats per la banda de música, pujar a l'Ermita des d'on partix la solemne Baixada del Crist fins al temple parroquial on té lloc la missa major. En acabar, comença la tradicional “Plegà” pels principals carrers del poble; en què les Clavariesses col.loquen a la gent una creueta amb la imatge del Crist. Una vegada arriben a la Plaça del Calvari, es dispara una mascletà.

Per la vesprada, té lloc l'altra processó, encara més solemne, si cap, la Pujada del Crist fins a la seua Ermita, on romandrà de nou fins l'any pròxim, posant punt i final a l'acte un castell de focs d'artifici. A mitjanit té lloc, al “Parc 9 d'Octubre”, una gran revetla musical, molt concorreguda, i coneguda popularment com el “cara a cara”

Les festes ... Novembre

• Tots Sants i Santa Cecília

El dia 1 és costum visitar el cementeri per tal d’adecentar les tombes dels veïns difunts i decorar-les amb flors. És el moment de menjar la tradicional fogassa, una espècie de mona decorada amb nous i ametles. També és ben tradicional desplaçar-se a la veïna Fira de Cocentaina, una de les festivitats comercials més espectaculars de les nostres comarques.

La banda de música del poble celebra un seguit d’actes propis, com ara l’entrada d’educands i audicions, en ser que s’apropa la data del 22 de novembre, dedicat a la patrona de la música, Santa Cecília. L’acte principal sol ser un gran concert.

Les festes ... Desembre

• Nadal

Ja estem en Nadal, és temps de cantar les tantes cançons de lloança pel naixement de Jesús que hem heretat, de demanar les estrenes, de menjar els torrons i els dolços tradicionals fets de manera casolana…

Ajuntament d’Atzeneta     C/ Verge dels Desemparats, 38    46.869 Atzeneta (València)    Tlf: 96.235.91.61    Fax: 96.235.65.59