El Municipi / Rutes turístiques / PRV-222, “Senda alt del Benicadell i Nevera”
El sender de curt recorregut PR222, Senda Alt de Benicadell i Nevera (1.104 m), té el seu inici al poble d'Atzeneta. Esta ruta s'inicia entre dues serres, endinsant-se pel barranc que les separa i prompte ens trobarem amb la Font de l'Arrier i seguidament, després d'una pujada, aplegarem a la Font de l'Anohueret, d'on es pot contemplar el poble d'Atzeneta que deixarem endarrere. Segueix ascendint, pel Plà en Roda, un espai arredonit al bell mig de la serra, delicadament esculpit de bancals d'oliveres i marges de pedra ben cuidats. Hi destaquen els restes de dues antigues cases de muntanya, una de les quals encara conserva l'estructura de la bassa amb una font que xorra els anys plovedors. Les siluetes de dues enormes carrasques també contribueixen a l'encant d'este lloc. Seguidament pel camí de terra, ens trobarem amb el Corral de Penalba, a partir d'este punt, es podran observar els diferents pous de neu que esguiten tot el nostre recorregut, se´n voran sis fins al cim. Més endavant, en l'anomenat Corral de Diego, podeu eixir-vos del recorregut i agafar el camí de l'esquerra en el creuer. A 1 Km és troba la Font Freda, últim punt d'aigüa fins al cim. En el mateix creuer, a la dreta, existeix la possibilitat d'enllaçar pel Barranc de Fontanars a la Covalta i al Montcabrer. Més amunt aplegarem a tres interessantíssimes infraestructures de neu, així com a les restes de la caseta Don Miguel. La senda que seguix és angosta i serpenteja per fleixos, lligaboscos, orons, llentiscles, carrasques, cornicabres, arborcers, sabines i marfulls fins a la seua embocadura a la nevera que s'alça al peu de l'estimat Benicadell. Diuen alguns que si la llum és excel.lent, és pot veure el mar i fins i tot l'illa d'Eivissa.

Les Neveres, tot un Patrimoni.- El comerç del fred va imprimir tant el paisatge com la vida quotidiana dels habitants d'este poble i de molts pobles de la Vall, que compta amb mes de 65 neveres i ventisquers per tot arreu dels seus termes i de les seues serres que s'excavaven per a la conservació de la neu que era aprofitada per a usos medicinals, conservants i gastronòmics. La seua conservació i transformació, així com el seu transport a les capitals, formava part de la vida diària de les societats tradicionals.

Alguns exemples d'aquestes magnífiques excavacions d’elevat valor etnològic que podem trobar al llarg del recorregut de la Senda Alt de Benicadell són: la nevera de Benicadell, la de Dalt, la de Baix, també conegudes aquestes dos últimes com les “Neveres de Carcaixent” perquè fins allí portaven la neu, de la LLoma Solaneta, de Xamarra i del Corral de Diego.


Tornar
Ajuntament d’Atzeneta     C/ Verge dels Desemparats, 38    46.869 Atzeneta (València)    Tlf: 96.235.91.61    Fax: 96.235.65.59